دستور پخت سریع مهارت های نرم: تاب آوری در زمان بحران

از اونجایی که زندگیمون تبدیل به بحرانی توی دل بحران دیگه شده یا به عبارتی قطار بحران بعدی درست قبل از رفتن قطار قبلی توی ایستگاه زندگیمون توقف می کنه، یکی از مهارت های مهمی که نیاز داریم روش کار کنیم تاب آوریه. برای این کار به مرور به سراغ منابع مختلفی می ریم تا خلاصه ای از این مبحث رو با هم بخونیم. امروز سراغ خلاصه ای از دوره تاب آوری سایت بیشتر از یک می ریم:


زمانی که ما با بحران مواجه می شیم و تاب آوری نداریم اتفاقی که میافته اینه که سیستم سرد مغز یعنی جایی که حل مسئله و توجه و خلاقیت داره خاموش می شه و سیستم داغ روشن می شه یعنی سیستمی که نگران بقاس، دید تونلی و محدود داره، به راه های سنتی و آشنا برای زنده موندن می چسبه و اضطراب بالا ایجاد می کنه تا همیشه برانگیخته و آماده حمله باشیم. برای اینکه قابلیت های قفل شده امون رو توی بحران برگردونیم نیاز به تمرین تاب آوری داریم اما…

منظورمون از تاب آوری چیه؟

راحت بودن توی شرایط نا راحت.
تاب آوری با سرسختی و درنده خویی فرق داره چون وقتی به تاب آوری نیاز داری که کاملا له شدی و زمین خوردی. پس وقتی از تاب آوری حرف می زنیم بیشتر منظورمون انعطاف پذیری و جون سختیه.
یه فرد تاب آور خلاقیت بالاتر، عملکرد بهتر، کیفیت زندگی بهتر و احتمال موفقیت بالاتری داره.

چرا تاب آور نیستیم؟

با تغییر سازگار نیستیم.

تاب آوری به قدری مهمه که وقتی به کشورهای دیگه مهاجرت تحصیلی می کنن، دانشگاه هایی مثل دانشگاه کینگز سه تا راهنما به دانشجوهاشون می دن: یک.راهنمای جغرافیایی دانشگاه، راهنمای دروس دانشگاه و راهنمای تاب آوری

عوامل تاب آوری:

چابکی ذهن، خودتنظیمی، خودآگاهی، ژنتیک، همکاری مثبت، ارتباطات، مهارت داشتن، مثبت نگری

موانع تاب آوری:

خطاهای شناختی مثل من(تقصیر منه)، اون ها(تقصیر اون هاس)، احساس درماندگی دائمی، فاجعه سازی(مدل تونل زدن، مدل چنگ زدن و مدل دایره زدن)
راه حل مقاومت علیه خطاهای شناختی: آگاه شدن بهشون
جرقه های فاجعه سازی: توی وضعیت ابهام، خستگی، مهم بودن یه فردی یا یه چیزی، ترس و ترومای قبلی

واقعیت: زمان، انرژی و توجه ما محدوده
پس راه حل اینه که روی دایره کنترل، نفوذ و اثرگذاریمون تمرکز کنیم.

چه چیزایی توی دایره کنترل، نفوذ و اثرگذاریمونه؟

رفتار، نگرش، باور، اقدامات، عادت ها، برنامه ها و اهداف، نحوه استفاده از زمان، نحوه واکنش به احساسات، نحوه ارتباط با دیگران، نحوه ارتباط با خود

سه سوال مهمی که توی زمان بحران باید از خودمون بپرسیم چیه؟

1. چی باید یاد بگیرم؟

2. چی رو تغییر بدم؟

3.چجوری دوباره رخ نده؟

رقصیدن تو بارون و طوفان رو بلدی؟

تمرین های مفید برای افزایش تاب آوری

تمرین جداسازی: چی در اختبار منه و چی در اختیار من نیست؟ اینکه تقصیر کیه اهمیتی نداره یا اهمیت کمی داره.

تمرین به چالش کشیدن خود: هر چی خودت رو بیشتر به چالش بکشی آدم تاب آورتری می شی. یکی از روش های به چالش کشیدن داوطلبانه خودتون یادگیری چیزهای جدیده. هر چی یادیگیری بیشتر تاب آوری بیشتر. راه دیگه اش انجام دادن کارهاییه که ازشون می ترسین.

تمرین چابکی ذهن: از زاویه های مختلف به موضوع نگاه کنین توی بحران.

تمرین ذهن آگاهی: عادت سازی ذهن آگاهی کمک می کنه توی بحران فراموش نکنین از این تکنیک استفاده کنین. مثلا تمرین تنفسی پنج ثانیه دم و پنج ثانیه بازدم می تونه تمرین ساده و راحتی برای شروع باشه.

تمرین تغییر کلمات: کلمات بخش های مختلفی از مغز رو فعال می کنن. یکی می برتتون توی حالت جنگ و گریز و بقا. یکی خلاقتون می کنه. از «این موقعیت» به جاش همیشه و هیچ وقت استفاده کنین. از «تجربه» به جای شکست. از «چالش» به جای بدبختی. از «مسئله» به جای مشکل.

تمرین دید و نگرش سازنده: یادگیری توی هر شرایطی. این کار یا در نتیجه امیدواریه یا باعث امید به بهبود می شه.

تمرین شکرگزاری و قدردانی: ما از نسل افراد منفی بین هستیم چون انسان نیاز داشت منفی نگرا باشه تا زنده بمونه ولی منفی نگری حس خوبی توی ما ایجاد نمی کنه. نکته مهم در مورد این تمرین اینه که بدون بی اعتبارسازی احساسات ناخوشایند انجام بشه. پیدا کردن فایده توی اتفاقات منفی. به عنوان مثال فیلم در جستجوی خوشبختی وبل اسمیت نمونه ای از این دیدگاهه.

مشکلات جانبی مغز منفی نگر: نشخوار فکری و مرور اتفاقات بد و مشابه، مقایسه خودت با بقیه برای موندن توی گروه، همیشه بیشتر می خوای چون فک می کنی همه چی ممکنه هر لحظه تموم بشه ولع داری.

پادکست مرتبط با این بحث:

Episode 21- Emotional Resilience تاب آوری احساسی – قسمت اول

در آینده مطالب دیگه ای در این مورد توی این سایت قرار می دیم ولی از اینجا می تونین مقاله دیگه ای در این مورد بخونین.

By آرزو ویشکا

نویسنده، مترجم، تولیدکننده محتوا و تسهیلگر حلقه های حمایتی جیپسی، مترجم کتاب سفر به انتهای دنیا - انتشارات پرتقال، فارغ التحصیل رشته مترجمی زبان انگلیسی دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین، علاقه مند به کتاب های توسعه فردی، روانشناسی، ادبیات ژانری و به خصوص گمانه زن، ادبیات ژاپن، مانگا، مانهوا، انیمه، فیلم و سریال، موسیقی پس زمینه بازی، فیلم و انیمه

One thought on “دستور پخت سریع مهارت های نرم: تاب آوری در زمان بحران

  • SARAH BAGHERI

    wooooooow
    خیلی هیجان انگیزه که مقاله رو از طریق سایت می خونم.
    و مقاله مطالب خیلی مهمی رو بهم یاداوری کرد

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *